tiistai 17. toukokuuta 2011

Terveellinen herkku osa II

Toinen terveellinen ja maukas herkku, jota tulee syötyä aika usein, on punajuurikas aka. punajuuri. Ensimmäinen kosketus punajuuriin varmasti jokaisella, on tietenkin joka jouluinen rosolli. Hyvin varustelluista kaupoista sitä saa ympäri vuoden ja se onkin hyvä ja täyttävä aterian lisuke.

Punajuurikas sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen. Punajuurikas saa värinsä antioksidantteihin kuuluvista betalaiineista. Betalaiinien terveysvaikutuksia ei vielä tunneta, mutta niillä saattaa olla merkitystä hapettumiseen liittyvien sairauksien estossa. (Kasvikset.fi) 

Vierailtuamme ystäväni luona jonkin aikaa sitten, hän valmisti meille ruuan lisukkeeksi keitettyjä punajuuria ja vuohenjuustoa. Tätä reseptiä voinkin suositella kovasti:

Vuohenjuustopunajuuret

6 hengelle lisäkkeenä

1,2 kg punajuuria
muutama oksa timjamia
1 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl öljyä
noin 100 g vuohenjuustoa (chèvre) isosta tangosta

Valmistusohje

1. Pese punajuuret ja keitä kypsiksi suolalla (noin 1 tl suolaa/1 l vettä) maustetussa vedessä, noin 45 minuuttia. Keittoaika riippuu punajuurien koosta. Kokeile kypsyyttä tikulla tai haarukalla.

2. Kaada keitinvesi pois. Kuori ja lohko punajuuret kuumina. Laita lohkot uunivuokaan. Ripottele pinnalle timjamia ja suolaa. Valuta päälle hunajaa ja öljyä.

3. Murustele päälle vuohenjuusto. Paista 200-asteisen uunin ylätasolla noin 15 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat lämpimiä ja juusto on saanut väriä.

Resepti on alunperin otettu Alkon Etiketti-lehdestä.


 
Ensimmäinen herkkupostaus ruusukaalista TÄÄLLÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti